Karácsonyi találkozó - 2018. december 15.

Az idei karácsony előtti, immáron harmadik alkalommal megtartott éves nagy találkozónkra ezúttal is majd ötvenen voltak kíváncsiak, telt házzal és lélegzet-visszafojtva hallgattuk Petró Tibor előadását.

Mielőtt azonban Tiborral elindult volna a beszélgetés, sorra bemutattuk azon családok képviselőit, akik el tudtak jönni hozzánk saját (egy- vagy többhektáros) családi birtokaikról azért, hogy élőben is lehessen velük kapcsolatot teremteni, hogy többet tudjunk meg erről az életformáról, hogy lelkesedésünkkel támogassuk egymást a választott úton.

Ezenkívül szót kapott még olyan is, akinek eladó területe van a Balaton déli partjától kb. 15 km-re délre, Ságvár külterületén, illetve olyan is, akinek a csoport számára közérdekű mondanivalója akadt. Az egyik ilyen tagunk hozott kóstolót saját termesztésű (Bicske környéki) és előállítású laktofermentálódott probiotikus kézműves savanyúságából, mely más hasonló termékekkel (kíméletes eljárással tartósított vegyszermentesen termesztett zöldségek és gyümölcsök) együtt elérhető a vitaalforraas@gmail.com címre történő jelentkezés után, ahol bővebb információt kaphat mindenki az elérhető árukészletről.

Többen azért nem tudtak részt venni a találkozón, mert az idei tél első igazi hóesése épp egybeesett az esemény időpontjával, és ez gondot okozott a közlekedésben, de voltak olyanok is, akik bacilusoktól gyengítetten inkább otthon maradtak. 

Eljött hozzánk az Erdélyben, pontosabban Csíkszeredában élő rendezvény-szervező hölgy is, Edit, aki részben a kapcsolódás, részben a tapasztalat gyűjtés miatt utazott majd egy egész napot, hogy köztünk lehessen.

Többször kaptuk már azt az észrevételt, hogy köreinkben inkább az idősebb generáció, a 40-esek, 50-esek vagy nyugdíjasok vannak nagyobb létszámmal, de örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több fiatal pár, gyermekvállalás előtt álló, vagy épp kisgyermekes szülők is jönnek. A  december 15-i találkozó legfiatalabb tagja Janka volt, aki nem egészen 3 hónaposan s máris lelkes Anasztázia követő a szülei jóvoltából. 

Petró Tibor, az Agrofutura (https://www.agrofutura.hu/) nevű vállalkozás egyik megálmodója, létrehozója és tanácsadója, a mezőgazdaság jövőjéről, a kiskertek és a talaj jóllétének fontosságáról, valamint globális agrár, gazdasági és spirituális folyamatokról beszélt elsősorban, az együttműködés fontosságára helyezve a hangsúlyt, melyeket saját életéből vett példákon keresztül, a tőle már megszokott szellemiséggel, rendkívül elgondolkodtató példákkal szemléltetve adott elő. 

Állítása szerint a Magyarországon létező 4 millió hektár megművelhető terület egy egészen kis szeletkéjén, 350 000 hektáron meg lehetne termelni az egész ország számára elegendő nagyon jó minőségű élelmiszert. Ehhez azonban sokkal nagyobb hazánkhoz hű elkötelezettségre, a termőfölddel kapcsolatos nagyobb mértékű anyagi gondoskodásra, kevesebb vegyszer használatára, korrupciómentességre, és kozmikus szemléletre lenne szükség ahhoz, hogy egyáltalán földművelési kultúráról beszélhessünk.

Lehet profitot termelni, de nem tehetjük ezt már büntetlenül úgy, hogy közben ártunk a környezetünknek. Mindig, minden vállalkozás veszteséges akkor, ha nem sikerült létrehozniuk egy működő közösséget, egy jó kört, akik összefogva, egymást segítve teszik a dolgukat.

Az emberiség összessége EGY LÉLEK. Minden, amit teszünk, ennek az egy léleknek a táplálása, amelyhez mindenki kapcsolódik, akár tud róla, akár nem.

Tibor meglátása szerint az áldás az embereken a föld (termőföld) tekintetében van. A föld mindig jó. Nincs rossz föld. Ha van, akkor az azért van, mert azzá vált. Azzá vált, mert pazarlóan bántunk vele, és kiszipolyoztuk. Ha kinyilvánítjuk a szándékunkat a saját földünknek, amelyen élünk, gazdálkodunk, azt a szándékot, hogy mi itt most valami szépet, jót, a talaj összes élőlényével összhangban kívánunk létrehozni, akkor nem lehet, hogy ne legyen jó a termésünk.

Ha nem hisszük el mindezt, csak térdeljünk le kicsit, vegyünk a kezünkbe egy marék földet, és gondoljuk végig, mennyi mindent köszönhetünk azoknak a poros rögöknek az életünkben. Nyilvánítsuk ki hálánkat azért, amink van, és próbálkozzunk újból és újból, ha valami nem sikerül elsőre. A földműves, a paraszt nem egy lenézendő senki, igazából sosem volt az, csak valahogy ezt sikerült velünk valakiknek elhitetniük. A másik tévhit az, hogy a röghöz kötöttség robotolással, munkától koszos, csúnya körmökkel, valamint sok-sok lemondással jár. Nem. Lehet a kertet úgy is művelni, hogy közben nem mondunk le bizonyos életvitelről, mert a kettő között megtaláljuk a harmonikus egyensúlyt. Ez mindenkinek a saját, egyéni feladata, hogy megtalálja az életében az oda vezető utat.

Földművelés szempontjából a legfontosabb tényezők a humusztartalom, melynek építése ma már minden gazdálkodó feladata kellene, hogy legyen, illetve a monokultúrás termesztés felszámolása, a vegyszer használattal egyetemben. Nem szabad szántani, csak földet lazítani, hogy ne sérüljön a parányi talajlakók jól kialakult egyensúlya a földfelszín alatt. Nem is gondolnánk, de ők többen vannak ott lenn, mint mi a felszín felett. Ezt sosem volna szabad elfelejtenünk, és azt sem, hogy sose hagyjunk fedetlenül földterületet. Ősszel szórjunk el fedőnövény magkeveréket, melyek a tél folyamán élnek, de akár el is halhatnak, hasznuk vitathatatlan: száruk, gyökereik segítik megkötni a szén-dioxidot, felszívni a szükséges tápanyagokat a talaj alsóbb rétegeiből, fenntartani a talajlakók ökoszisztémájának egyensúlyát. 

Az előadás után szünet, majd kérdések megválaszolása történt.

A találkozó végén több javaslat is született a folytatásra.

Volt aki a havi egy alkalmas találkozóra szavazott, mely során egy 32 részből álló Biofüzetekben és az "Öngyógyító kiskert" című könyvben megosztott tudást lehetne végigbeszélni.

A szervezők évi négy alkalmat terveznek országos szinten megtartani Budapesten és környékén, különböző helyszíneken. A helyszínekhez javaslatokat, felajánlásokat szívesen fogadunk. Ezek az alkalmak februárban magbörzével egybekötve, májusban palántacserével színesítve, szeptemberben zöldség és gyümölcs megosztással, és decemberben karácsonyi évzáró, értékelő lesznek. A pontos időpontok később kerülnek kihirdetésre.

Egyik résztvevőnk pedig a férfiakat szólította meg összefogásra, és a cselekvés beindítására, hisz a férfiaké a cselekvő erő, melyet később a nőkkel összefogásban, kiegészülve tudnak majd érvényre juttatni.

Jelen honlap, amit Kátai Piroska hozott létre közel egy éve, továbbra is információval szolgál minden helyi megmozdulásról, találkozóról, melyeket azok hívnak életre, akik egymáshoz közel, pár kilométeres körzetben laknak. Ehhez hozzájárulást továbbra is szívesen fogad, melyet a honlap fejlesztésére fordít.

A találkozó idején azt ettük, amit hoztunk, azt ittuk, amit a rendezvény helyszínén nekünk kínáltak (gyömbértea), és azzal mentünk haza, hogy nemhogy megint eltelt egy év, de milyen nagy öröm, hogy mindig egyre többen vagyunk. :-) Folyt. köv. jövőre. Addig is...

 

BOLDOG KARÁCSONYT ÉS EREDMÉNYES ÚJ ESZTENDŐT!

 

Megszervezte és lejegyezte: Kátai Piroska 

Létrehozva: 2018. december 16.

Utolsó módosítás: 2018. december 18.