Pilisi Zengőkert

Helyszín
Magyarország, Kesztölc
Telefonszám
20 312 9029

Személyes benyomások:

Mária, a Pilisi Zengőkert Családi birtok tulajdonosa, Dr. Gergely Ákos (életútjáról egy összefoglaló ITT), természetgyógyász és fogorvos feleségeként tizenkét évig a férjével, ahogy ő fogalmaz a videón: “egy gondolat, egy akarat és egy cél” volt, amikor öt évvel ezelőtt létrehozták ezt a gyönyörű kesztölci saját birtokot. Egy ilyen birtok sok örömöt és gyönyörűséget ad, “sosincs teljesen kész”, mert mindig van mit csinálni, ugyanakkor az ember itt szembesül önmagával, a saját határaival, a saját felelősségének  a felvállalásával. Viszont van egy érdekes jelenség is a birtokon, amit más interjúalanyom még nem említett konkrétan, hogy “bárhol járok, a gondolatom mindig itt van… még ha fizikailag nem is vagyok itt, a birtok gondolati képe állandóan velem van, valahogy ideköt…”.

Kesztölc dombok

Mária mesél arról, hogy alakult át benne a bogaraktól való tartózkodás, milyen feladatokat ró rá a hétköznapokban a birtok fenntartása, mi történt férjével, akivel közösen hozták létre ezt a helyet, és még sok minden másról... lásd a személyes videó interjút a lap alján.


Egyéb konkrét adatok kérdések és válaszok formájában:

1. Mikor és hogyan találtátok a területet, ahol a családi birtokotokat létrehoztátok? 

Létrejötte a Budapesten pár évet működött Zengő Hajnal Klub szellemi tevékenységének köszönhető. A klubot férjemmel, Dr. Gergely Ákossal hoztuk létre, azzal a céllal, hogy kéthetente összeülve az Anasztázia könyvek mondanivalóját feldolgozzuk. Mi minden alkalomra "rendesen" készültünk, és ott interaktív előadások formájában tovább fejlődött bennünk a kép, hogy szeretnénk egy falu végén egy szabad területet, ahol jó a levegő, ültethetünk növényeket, tarthatunk állatokat, élhetünk csendben, békességben. Számunkra fontos volt, hogy a Birtokon egy pihenési lehetőséget is teremtsünk azok számára, akik életében az még nem valósult meg, de vágyódnak időnként egy ilyen helyen kikapcsolódni a városi életformából, vagy tervezik. de a valóságban nem tudják elképzelni, hogy mivel jár egy komfortmentes vidéki élet. Az igazsághoz tartozik, hogy mi már előtte évekig kerestünk vidéki falvakba területet, de ez nem könnyű. Sok települést megnéztünk, és teltek az évek, de nem találtunk megfelelőt. Amikor rátaláltuk az Anasztázia "vonalra" és a Klub miatt aktívan kezdünk vele foglalkozni, kapcsolatba kerültünk olyanokkal, akik szintén ezt az eszmét képviselték, egyszerűen összeálltak a körülmények (összeállt a "kép") és az élet felkínálta a teremtés lehetőségét. Végülis 2012-ben költöztünk ki a területre.

2. Van-e szabad terület, ami elérhető a környezetetekben?

Kesztölc környékén kevés szabad terület van, bár épp mellettünk van egy "falu utolsó háza" óriási kerttel, és hozzá tartozó szántófölddel, jelenleg bérlőnek kiadva, mert az örökösök nem tudják másként hasznosítani. Egy régi ház, elég lelakott udvarral, tele lommal és ócska épülettel, rengeteg munka valószínűségével. :) 

3. Fogadtok-e munkabeli segítséget saját Családi Birtokotokon?

Tavasztól őszig mindig van munka, egy-egy "hosszú hétvégére" szívesen látok érdeklődő segítségeket, az egyes munkákat az adott időszak előtt tudom megmondani. Most pl. a csicsóka kiszedése lenne aktuális, nem túl nagy terület, de bőségesen terem, ha valaki jön segíteni, lehet belőle vinni tetszés szerint.

faház