Bars Mária

Helyszín
Magyarország, Pilisvörösvár
Telefonszám
26 333 206
E-mail cím

Személyes benyomások:

Máriával először a Nyugati Pályaudvaron találkoztam, amikor az Anasztázia könyvsorozat első öt kötetét adtam át neki olvasásra. Beszélgettünk kicsit, s a végén kedvesen hívott, hogy menjek el egyszer hozzá, nézzem meg a kis kertjét. A személyes látogatásra csak évek múlva került sor bár a Máriából áradó béke és szeretet már sejtetni engedte mi lehet abban a kertben… A valóság azonban minden várakozásomat felülmúlta. A képek vagy a film sajnos felét sem tudja visszaadni annak, ami egy ilyen látogatáskor a vendéget fogadja… A színek mélységét, a virágok illatát, a levegő balzsamos simogatását, a termések ízeit… Mária szerényen fogalmazza meg: “én ide semmit sem ültettem, a szél fútta őket ide”. Nos lássuk csak, mi mindent fútt még ide az a szél… megtudhatjuk Máriától a 2018. október elején készült videó interjúból (lásd lent):


Néhány konkrét adat kérdések és válaszok formájában:

1. Hogyan, mikor és mennyi idő alatt talált földterületet? Mekkora a telek?

1994-ben költözött a saját telekre, két hét alatt találta meg újsághirdetés útján ingatlanközvetítő segítségével. a terület 830 m2 zártkerti MINI övezet.

2. Van-e a környéken, közvetlen szomszédságban megvehető telek? Szívesen hívna-e oda hasonló érdeklődésű embereket lakni?

Az Őrhegy utcában rengeteg eladó kis szalagcsíkos telek van, zártkerti övezet, kicsi házakkal. A paraméterek: 6-12 méter széles, 90-100 méter hosszú, az ár: 6.000.000 Ft-tól felfelé. Dél-keleti fekvés. Vannak telkek, ahol nincs bevezetve víz, gáz, nincs se ásott, se fúrt kút.

Mária közvetlen szomszédja 7.000.000 Ft-ért árulja a telkét, kétszintes házzal - téliesített - gázfűtéses, a telek 8 méter széles, 92 méter hosszú. (2018. március 6-i adat)

Mária úgy érzi, hogy a háza, telke értékét jelenleg a JÓ SZOMSZÉDOK adják. Szívesen látna jó, csendes és szorgalmas szomszédokat újonnan kiköltözők között. 

3. Fogad-e idénymunkában segítséget olyanoktól, akik a munka által tanulni szeretnének tőle?

Nem igazából. Jó tanácsot szívesen ad bárkinek, aki tőle kérdez, és meg is mutatja a kertjét élőben annak, aki személyesen meglátogatja. Mária megvalósította az önellátás azon formáját, amely a telken található élőlények, beleértve az embert is, teljes egészében együttműködnek, egy rendszert alkotnak. A terület fenntartása gépi segítség nélkül is könnyen megoldható, egy személy egész éves munkájával tulajdonképpen önfenntartó. Saját magokat vet el tavasszal, saját termesztésű növények terméseit rakja el télire és a saját erőből újítja, tökéletesíti élő terét minden évben immáron 24 éve. :-)