Földhöz jutás Magyarországon

Ma Magyarországon csak természetes személy, Önkormányzat és az Állam juthat földtulajdonhoz, jogi személy nem. Ingatlant viszont vásárolhatnak jogi személyek és külföldiek is. Külföldiek alapvetően nem vásárolhatnak magyar földet de itt van egy kiskapu, mert a tanya vásárlása megengedett, ugyanis a tanya és a hozzá tartozó nem több mint 6000 nm föld a nyilvántartásban önálló ingatlanként szerepel, s így tulajdonba adható, vehető. 

Külföldi még akkor is szerezhet földterületet, ha EU tagállamból származik, mezőgazdasági termelőként kíván letelepedni, legalább három éve folyamatosan jogszerűen Magyarországon lakik. 

Külterületi telek vásárlása esetén az adásvételi szerződést a területileg illetékes önkormányzat hirdetőfalán ki kell függeszteni 60 napig, amikor is jelentkezhetnek azok, akiknek elővásárlási joga van a területre. A 60 nap letelte után további 80 nap a jóváhagyási eljárás. 

Természetes személy legfeljebb 1 hektár földterületet vásárolhatnak, kivéve, ha mezőgazdasági végzettsége van: aranykalászos gazda, erdész, stb. illetve őstermelő vagy legalább 3 éve igazoltan földművelésből él. Egy személy 300 hektárnál nagyobb területet ezen végzettségek igazolásával sem birtokolhat.

További szabályozások itt: https://www.jogszabalykereso.hu/cikkek/2015/03/25/termofold-vasarlas-feltetelei-kifuggesztes-elovasarlasi-jog-illetek

és itt: http://bizikugyvediiroda.hu/egyeb/termofold-vasarlas/

 

Kapcsolódó link Oroszországból: http://www.monagyfalu.hu/node/80

 

Létrehozva: 2018. március 22.

Frissítve: 2018. március 27.